Espresso nebo filtr? Dejte si kávu podle nálady
S kávou je to jako s hudbou. Někdy máte náladu pustit si něco pěkně od podlahy a jindy jen tak relaxovat u klidných tónů. I kávu můžete zvolit podle toho, co momentálně potřebujete. Nejde jen o výběr zrnek, ale také o způsob přípravy. Kdy bodne rychlý shot espressa a kdy naopak spíše pořádný hrnek filtrované kávy? Pojďte se s námi zamyslet nad kávou podle příležitosti.
Espresso: rychlé a intenzivní
Řada z nás vlastní svůj domácí kávovar, se kterým se k lahodné kávě dostaneme stisknutím jednoho tlačítka. Kdo si chce vyhrát, pořídí si pákový kávovar a vyladí nastavení důkladněji.
S espressem z kávovaru můžeme dělat leccos. Nápoje z něj patří k nejoblíbenějším způsobům přípravy kávy. Z průzkumů vyplývá, že ženy si raději dávají cappuccino, latte nebo flat white, pánové pak upřednostňují kávu bez mléka – espresso, doppio, lungo nebo americano.
Pokud ale zůstaneme u základní varianty klasického espressa, máme malý objem kávy (zpravidla 30 ml) s velkou intenzitou. Výrazný šálek plný chuti s cremou navrchu je pro mnohé kávomily jedinou cestou k opravdovému požitku z kávy.
Kávomilova bilance: pro a proti espressa
Proč mít doma kávovar
- Intenzivní chuť: krátká extrakce kávy v kávovaru probíhá pod tlakem, proto ze zrnek dostane nejsilnější možnou intenzitu. Někdy vyžaduje domácí příprava espressa trpělivost a více pokusů, než se povede vyladit takovou chuť, jakou si přejete.
TIP: Přečtěte si naše tipy na přípravu dokonalého espressa.
- Okamžité povzbuzení: kromě chuti se také extrahuje kofein, v jednom šálku espressa si ho dopřejete průměrně 80 mg.
- Rychlá příprava: automatický kávovar připraví kávu do půl minuty.
- Mnoho možností následné úpravy: espresso lze prodloužit horkou vodou, mlékem nebo z něj namíchat osvěžující letní drinky či na zimu nápoje na zahřátí. Možnosti máte nepřeberné. Díky silné chuti se káva v drinku jen tak neztratí.
Nevýhody espressa
- Dražší investice: ano, musíte si pořídit kávovar. Kávovar pak průběžně vyžaduje údržbu, odvápňování a někdy i servis.
- Pro někoho příliš silné: a to nejen chuťově. S lidmi citlivějšími na kofein může espresso pořádně zamávat. Naštěstí pro takové případy existují také kávy bez kofeinu.
- Nepoznáte jemné tóny: výrazná chuť překryje jemné nuance, které byste v kávě mohli poznat, kdybyste ji připravili jiným způsobem.
Kávomil Cornelis radí....
Ta výhoda espressa spočívající v rychlé přípravě může být snadno i nevýhodou. Nejeden velký kávomil si tou jednoduchostí a rychlostí přípravy vytvořil velmi silnou závislost na kofeinu. To s sebou často nese i to, že káva po čase přestane mít tak silný účinek na organismus.
Jak pak takovou prekérní situaci řešit? Jedině kofeinovým detoxem aspoň na 2 až 3 týdny. Doporučuji ulehčit si to přípravou espressa z bezkofeinu.
Kdy si dát espresso:
- Když chcete okamžité povzbuzení,
- když milujete intenzivní chuť,
- když nemáte čas na delší přípravu,
- při krátké pauze v práci,
- na cestách pro rychlou vzpruhu,
- před sportem – kofein zvyšuje výkonnost a vytrvalost a zároveň nebudete mít žaludek plný tekutiny.
Nejlepší kávy na espresso
- Káva Turbína – novinka na trhu s brutálním obsahem kofeinu 235 mg na 10 g kávy strčí do kapsy i legendy typu Black Insomnia. Nulová kyselost, totální nakopávač.
- Espresso směs 70÷30 – vyvážená směs výběrové robusty a arabiky pro dokonalé espresso v italském stylu.
- Káva Bio Espresso 80÷20 – směs bio arabiky a těžko sehnatelné bio robusty, vyladěná pro přípravu v kávovaru. Bez kyselosti, s podtóny oříšků, nugátu i čokolády.
- Bezkofeinová káva Decaf Puro – v této kávě poznáte jemné tóny cukrové třtiny, oříšků, karamelu a čokolády, ale rozhodně nepoznáte, že neobsahuje kofein.
#produkty#/kava-bez-kyselosti/
Filtrovaná káva: pro chvíle pohody s pořádným hrnkem kafe
Pod pojem filtr tentokrát schováme více alternativních druhů přípravy. Skutečná filtrovaná káva prochází papírovým filtrem, je čistá a bez sedliny. K dalším alternativním způsobům patří moka konvička, french press nebo aeropress.
Všechny alternativy mají společnou méně výraznou chuť (i když v moka konvičce také dokážete připravit pořádný lomcovák) a větší výsledný objem nápoje. Filtrovaná káva se začíná dostávat na výsluní a dostanete ji dnes už v mnoha kavárnách. Jak to?
Proč roste obliba filtrované kávy
Doby, kdy se za kávu považovala předem mletá směs nejlevnější robusty ze samoobsluhy, nebo dokonce instantní směsi, jsou ty tam.
Když si dnes chcete dát dobrou kávu, máte mnoho možností vybrat si skutečně kvalitní arabiku nebo robustu z různých koutů světa. Díky pražírnám, jako je ta naše, na čerstvě praženou kávu nemusíte ani do výběrové kavárny. Můžete si ji dopřát v pohodlí domova.
Mnoho lidí už nepije kávu jen pro povzbuzení, ale také proto, že si na ní jednoduše pochutnává. Obzvlášť arabica nabízí širokou škálu chutí a aromat hodných pozornosti. V kavárnách to vědí, a proto kromě espressa připravují i batch brew, hand brew nebo cold brew.
V domácnostech často vedle kávovaru stojí také dripper, moka konvička nebo chemex. Důvod je jasný: káva nás baví a chceme ji zkoumat z různých úhlů.
Vychutnejte si velký hrnek pomalu chladnoucí kávy
Představte si, že se sejdete s přáteli a chcete si posedět a popovídat. K tomu si samozřejmě dáte kávu. Jenže espresso vypijete na dva loky a šmitec. Takovou situaci řeší filtrovaná káva.
Baristé navíc doporučují pít filtrovanou kávu pomalu z jednoho prostého důvodu: jak chladne, postupně se otevírají její jednotlivé vrstvy a odhaluje se kompletní chuťový profil.
V horké fázi (nad 70 °C) ucítíte nejsilněji její hořkost a kyselost. Mezi 50–70 °C se káva stává harmoničtější, do popředí vystupuje sladkost s tóny oříšků, kakaa a karamelu. Mezi 30–50 °C vyniknou ovocné a květinové tóny. Vyplatí se proto nespěchat a počkat si na všechno, co se v zrnkách ukrývá.
Zajímavost: Obsah kofeinu v 1 ml filtrované kávy je nižší než v espressu, jen jí vypijete mnohem víc. V hrnku o objemu 250 ml očekávejte klidně i 200 mg kofeinu. Protože kávu pijete pomaleji, kofein se v těle postupně rozkládá a nefunguje s takovou intenzitou jako u espressa.
Kávomilova bilance: pro a proti filtrované kávy
Proč si pořídit výbavu na filtrovanou kávu
- Dostupné vybavení: dripper, french press nebo moka konvička stojí pár stovek.
- Snadná údržba: papírové filtry vyhodíte a dripper jednoduše opláchnete. Žádné odvápňování ani servis.
- Nejlépe odhalíte kompletní chuťový profil dané kávy: v průběhu chladnutí se mění její chuť a otevírají jednotlivé vrstvy.
- Větší objem kávy: ať už si ji chystáte pro sebe, nebo se u vás sejde na kávu více, dostane se na všechny.
Nevýhody filtrované kávy
- Zdlouhavější příprava: nestačí zmáčknout knoflík.
- Dokupování filtrů: pokud je zařízení vyžaduje (například aeropress a dripper).
- Méně intenzivní: v chuti i obsahu kofeinu. Filtr je káva k vychutnávání, ne pro rychlý nástřel energie. Lidem zvyklým na espresso se může zdát slabá nebo nevýrazná.
Kdy si dát filtr
- Při posezení s přáteli,
- k víkendové snídani,
- když máte chuť na větší objem kávy a chcete ji pít pomalu,
- když chcete poznat kávu více do hloubky,
- když jste citliví na kofein a pomalejší dávkování vám vyhovuje lépe.
Nejlepší kávy na filtr
Univerzální
Některé kávy lze považovat za univerzální – vychutnáte si je jak v podobě espressa, tak na alternativní způsoby:
- Káva Brazil Fazenda Sertão – chutná skvěle v espressu, ale zkuste si ji připravit přes dripper. V lahodné brazilské arabice poznáte jemné tóny sušených švestek a čokolády.
- Káva Colombia San Agustín – ideální volba na filtr. S plným krémovým tělem a tóny vlašských ořechů.
- Bezkofeinová káva Natur Decaf– tahle perla z Kolumbie vás potěší mírně ovocnou ale zároveň sladkou chutí. My ji máme rádi z filtru snad nejvíc. Neobsahuje kofein, a tak ji oceníte, pokud si chcete dát kávu večer nebo odpoledne a pak jít v klidu spát.
#produkty#/ovocna-kava/
Ideální na filtr
Jiným kávám vyloženě svědčí příprava přes filtr. Patří mezi ně kávy s vyšší aciditou a světle pražené kávy:
- Káva Buendía – světlé pražení podtrhuje šťavnatost a ovocnost této kolumbijské arabiky.
- Káva Kenya Karibuni – tuto kávu na filtru milujeme, má bohaté ovocné tělo s podtóny červeného rybízu.
Závěr: Volte kávu podle toho, co od ní čekáte
Nemusíte se vyhraněně postavit na stranu espressa nebo filtru, káva není fotbal. Můžete si domů pořídit kávovar, moka konvičku i dripper a střídat kávu podle svého aktuálního rozpoložení.
- Spěcháte? Kopněte do sebe rychlé espresso.
- Chcete si v klidu číst a pomalu popíjet něco dobrého? Uvařte si hrnek filtrované kávy.
- Je pro vás káva z filtru příliš slabá? Připravte si ji místo toho v moka konvičce.
Když vezmete jedno balení kávy a připravíte ji různými způsoby, možná ani neuvěříte, že pijete jednu a tu samou. Káva vás bude bavit, když se ji naučíte zkoumat.
My v Café Montaña o tom víme své, tomuto zkoumání jsme naprosto propadli :) Jak to máte vy? Jak si připravujete kávu? Napište nám a podělte se s námi o své poznatky.