Recepty na nejlepší sirupy do kávy: Od karamelového po oříškový
Máte chuť na něco nevšedního? Kávu milujete tak, jak je, ale přece jen byste si ji občas rádi zpestřili? Pak jste tu naprosto správně. Ukážeme vám, jak si doma jednoduše připravit skvělé sirupy do kávy.
Začneme oblíbenou čtveřicí – karamel, vanilka, oříšek a čokoláda – a přidáme i dva originální navíc. Dozvíte se, ke které kávě se který sirup nejlépe hodí, a zjistíte, že jejich příprava je snazší, než jste si možná mysleli. Tak jdeme na to.
Základní čtyřlístek sirupů
Základem dobrého sirupu je vždy voda a cukr. Platí to pro domácí sirupy do kávy i kupované sirupy Monin a jiných oblíbených značek. Cukr neslouží jen k dochucení, ale také jako zahušťovadlo a konzervant.
Poměr vody a cukru záleží na tom, jak moc chcete mít sirup hustý a sladký. V některých receptech se uvádí větší gramáž cukru než vody. My jsme volili většinou více vody, protože máme rádi, když sirup kávu spíš ochutí, než osladí.
To, že pak má sirup kratší lhůtu spotřeby, nám nevadí. Stejně u nás dlouho nevydrží :)
Vanilkový sirup do kávy
Chuťový profil: jemný, sladký, lehce květinový.
Kam se nejvíc hodí: flat white, cappuccino, ledové latté.
Nejlepší kombinace s naší kávou: káva Brazil Fazenda Sertão, káva Colombia San Augustín
Co potřebujete
- 250 ml vody
- 200 g cukru krystal nebo třtinového cukru
- 1–2 vanilkové lusky nebo 1 lžičku vanilkového extraktu
Postup
- Ve vodní lázni smíchejte vodu, cukr a vyškrábaný vanilkový lusk.
- Zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs nespojí.
- Zmírněte plamen a ještě přibližně 5 minut míchejte.
- Odstavte a nechte vychladnout.
- Pokud nepracujete s luskem, ale extraktem z vanilky, přidejte ho až po odstavení z plotýnky.
Tipy baristy
- Zkuste nejprve vanilkový lusk rozmixovat s cukrem v mixéru.
- Na úplný závěr přidejte ¼ lžičky mandlového extraktu. Sirup pak dostane marcipánovou příchuť.
Karamelový sirup do kávy
Chuťový profil: hřejivý, máslový, s lehce hořkým podtónem. Podtrhuje přirozenou sladkost a dodává dezertní dojem.
Kam se nejvíc hodí: cappuccino, latté, cold brew.
Nejlepší kombinace s naší kávou: káva Brazil Paradiso Estate, káva Honduras Cocafelo
Co potřebujete
- 100 ml vody (50 + 50 ml)
- 200 g cukru krystal
- špetka soli (není nutná)
Na přípravu se nejlépe hodí silnostěnný hrnec, který lépe rozvádí teplo.
#produkty#/jemna-kava/
Postup
- 50 ml vody a cukr smíchejte v hrnci a velmi zvolna přiveďte k varu.
- Nechte probublávat, dokud směs nezíská lehce zlatavou barvu. Pozor, nepřipalte ani nenechte příliš zhnědnout. Sirup by dostal nepříjemnou hořkou pachuť.
- Odstavte a vmíchejte opatrně zbytek vody. Pozor, prská to.
- Do částečně vychladlého sirupu přidejte špetku soli pro zvýraznění chuti.
Tipy baristy
- Do hotového sirupu můžete přidat kapku vanilkového extraktu.
- Máte rádi slaný karamel? My ano. A proto jsme si sirup ještě vylepšili. Jakmile trochu vychladnul, přidali jsme do něj ½–1 lžičku (počítáno na 200 ml hotového sirupu) kvalitní mořské soli a rozmíchali. Ať už přidáváte špetku soli, nebo lžičku, vždy tak učiňte až po odstavení z plotýnky, aby se sůl nepřepálila.
- Zkuste v teplém sirupu rozmíchat ½ lžičky másla. Získá krémovou konzistenci.
Čokoládový sirup do kávy
Chuťový profil: hořkosladký, hluboký, dodává hutnost a sílu.
Kam se nejlépe hodí: affogato, ledová káva, frappé.
Nejlepší kombinace s naší kávou: káva Fuerte espresso, káva Cuba Primavera
Co potřebujete
- 250 ml vody
- 200 g cukru
- 100 g kvalitního kakaového prášku
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Smíchejte veškeré ingredience kromě vanilkového extraktu.
- Přiveďte k varu a nechte probublávat alespoň 5 minut.
- Po odstavení přidejte vanilku.
Tipy baristy
- Čokoládový sirup dokonale ladí se špetkou chilli nebo kajenského pepře. Nejvíc si na tomto propojení pochutnáte v zimě, ale oceníte ho i v chladných letních dnech, když vás venku překvapí letní bouřka a doma budete hledat něco na zahřátí.
- Čokoládový sirup se dá skvěle kombinovat i s kávovými nápoji bez mléka. Zkuste ho do espressa, americana nebo letního cold brew. Cold brew si pak ještě ozdobte lístky máty a získáte dokonalý letní drink.
- Malé množství čokoládového sirupu vyšperkuje i váš espresso tonic.
Oříškový sirup do kávy
Chuťový profil: oříškový, nasládlý, s praženými tóny, posiluje aroma káv s nižší aciditou.
Kam se nejlépe hodí: latte, flat white, cappuccino.
Nejlepší kombinace s naší kávou: káva Mexico Ejido la Piña, káva Bio Espresso 80÷20
Co potřebujete
- 250 ml vody
- 200 g cukru
- 1–2 lžičky přírodní neochucené oříškové pasty (lískooříšková, mandlová)
Postup
- Vodu s cukrem zahřívejte, dokud se nevytvoří konzistentní směs.
- Přidejte oříškovou pastu a důkladně rozmíchejte.
- Pokud je pasta příliš tuhá, použijte mixér.
- Nechte zchladnout.
Tipy baristy
- Chcete ještě oříškovější a víc „roasted“ chuť? Použijte místo pasty celé ořechy. Jak na to?
- Opražte ořechy nebo mandle na sucho na pánvi nebo v troubě (10 minut na 170 °C).
- U lískových ořechů doporučujeme zbavit je slupky. Nebojte se, z pražených oříšků jde slupka dolů velmi dobře.
- Připravte základní cukrový sirup (250 ml vody + 200 g cukru).
- Ořechy nechte louhovat v sirupu 12–24 hodin.
- Sceďte a máte hotovo.
- Pro zvýraznění chuti přidejte do teplého sirupu špetku soli. Pro zjemnění pár kapek vanilkového extraktu.
Něco extra
Vedle základních sirupů se ale otevírá ještě prakticky nekonečný prostor pro experimenty. Následující dva sirupy oslovily nás. Jsme zvědaví, co na ně řeknete vy.
Levandulovo-medový sirup do kávy
Chuťový profil: květinový, jemně nasládlý, aromatický. Zvýrazňuje květinové a ovocné tóny.
Kam se nejlépe hodí: latté, cold brew, filtrovaná káva
Nejlepší kombinace s naší kávou: káva Colombia Asotbilbao, káva Kenya Karibuny.
Co potřebujete
- 250 ml vody
- 150 g třtinového cukru (nebo bílého, pro neutrální chuť)
- 1/2–2 lžíce sušených květů levandule (potravinářská kvalita)
- 1–2 lžíce tekutého medu
- pár kapek vanilkového extraktu (nemusí být)
Postup
- Vodu s cukrem a levandulí zahřívejte na mírném ohni tak, aby se nevařila, jen jemně probublávala.
- Za občasného míchání takto nechte táhnout přibližně 10 minut.
- Odstavte a nechte zchladnout. Med přidejte až ve chvíli, kdy směs není horká.
- Pro zjemnění lze přidat pár kapek vanilkového extraktu.
- Přeceďte a skladujte v lednici.
Kokosovo-limetkový sirup do kávy
Chuťový profil: tropický, osvěžující, lehce sladký. Podtrhuje svěžest a ovocitost kávy.
Kam se nejlépe hodí: iced latté, frappé, cold brew, espresso tonic
Nejlepší kombinace s naší kávou: káva Buendía, káva Filtrádo
Kávomil Cornelis radí....
Já sám většinou piju kávu bez mléka či čehokoli, včetně sirupů. Kdybych měl ale vyzdvihnout jednu chuť která mi ke kávě vždy seděla, byla to chuť kokosu. Zvlášť pak v letních drincích. Za sebe bych proto volil tenhle sirup s kokosem a limetkou, s Filtrádem chutná prostě skvěle.
Co potřebujete
- 200 ml vody
- 150 g třtinového cukru
- 100 ml kokosového mléka (plnotučné, ne light verze)
- kůra z 1 bio limetky
- šťáva z ½ limetky
Postup
- Vodu a cukr zahřejte a míchejte, až se cukr úplně rozpustí a směs má konzistentní strukturu.
- Přidejte kokosové mléko a kůru z limetky a 5 minut povařte.
- Odstavte a na závěr přidejte šťávu z limetky.
- Nechte vychladnout a přeceďte.
- Špetka soli na závěr zvýrazní sladkost sirupu.
#produkty#/kava-bez-kyselosti/
Popusťte uzdu své fantazii
Jak vidíte, připravit si domácí sirup je vážně hračka. Nebojte se vymyslet si vlastní recept. Spojovat můžete různé bylinky od máty, přes rozmarýn, citrusové plody, kokos a různé druhy koření. Stačí vytvořit základní sirup z cukru a vody a dodat cokoli, co máte rádi.
Další tipy na koření vhodné do kávy najdete také v našem článku Mléko, máslo, cukr nebo koření: Vylepšete si svou kávu.
Jak skladovat domácí sirupy do kávy
Při správném skladování nemusíte sirup spotřebovat ihned. Po vychladnutí ho v lednici ve skleněné nádobě snadno uchováte pro pozdější použití. Sirupy s většími kusy (oříšky, květy nebo bylinky) vždy před přelitím do sklenice přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko.
3 zásady skladování domácích sirupů
1. Vždy v čisté nádobě
Ideální volbu představuje uzavíratelná sklenice nebo láhev. Tu pro jistotu před naplněním sterilizujte vroucí vodou nebo v troubě (100–120 °C na 10 minut).
2. Vždy v lednici
Některé sirupy, jako například základní vanilkový nebo karamelový, sice mohou jen stát v chladu, protože neobsahují složky náchylné ke zkáze, i tak je ale lednice jistota.
3. Zabraňte kontaminaci
V případě, že sirup nenalíváte rovnou do nápoje, ale používáte lžičku, dbejte na to, aby byla vždy naprosto čistá. Nikdy sirup nevracejte do sklenice zpět.
Orientační doba trvanlivosti sirupů
Typ sirupu |
Přibližná trvanlivost |
Základní cukrový sirup (voda + cukr) |
3–4 týdny |
Vanilkový, karamelový, čokoládový |
2–3 týdny |
Sirup s medem nebo bylinkami |
2 týdny |
Sirup s ovocnou šťávou nebo citrusovou kůrou |
10–14 dní |
Sirup s mléčnou složkou (kokosové mléko, máslo) |
7–10 dní |
Proč dělat sirup doma, když ho můžete koupit?
V kamenných i internetových obchodech najdete širokou nabídku různých sirupů do kávy. Proč se s nimi tedy vařit doma?
Přesně podle vás
Jen vy znáte své chuťové pohárky natolik dobře, abyste jim dopřáli přesně to, co chtějí. Při domácí přípravě sirupů do kávy ovlivníte jejich konzistenci, sladkost i samotné ingredience. Můžete experimentovat a vytvářet úplně nové příchutě.
Čisté a bez chemie
V našich receptech je jediným konzervantem cukr. U průmyslově zpracovaných to může být jinak. Najdete v nich konzervanty pro delší trvanlivost i barviva pro lepší vzhled.
Bezkonkurenčně nejlevnější
Dokonalý sirup si doma připravte za pár korun. Proč investovat peníze do drahých sirupů, abyste přebili chuť nekvalitní kávy? Dopřejte si raději opravdu kvalitní kávu. Její chuť už bývá sama o sobě tak dobrá, že víc skoro nemusíte řešit.
Mít doma zásobu sirupů se hodí, protože...
Protože když dorazí nečekaná návštěva, začne vás honit mlsná nebo se rozhodnete experimentovat v kuchyni, budete připraveni. Sirupem ozdobíte zmrzlinový pohár, dochutíte drink nebo dodáte šmrnc dortovému krému. Platí totéž, co u vymýšlení nových příchutí – že možnosti končí až tam, kde vaše vlastní fantazie.
I káva bez přísad má mnoho chutí
Věděli jste, že v kávě najdete více chuťových složek než ve víně? Opravdu, kávu si lze vychutnat i bez dalších dochucovadel. Když si připravíte kvalitní výběrovou kávu, rozeznáte v ní tóny čokolády, oříšků nebo sušeného ovoce.
Ať už se rozhodnete pro ochucenou kávu s přísadami, nebo jen tak čistou, jsme tu pro vás s čerstvě praženou kávou z celého světa.
Jak pijete kávu nejraději vy? S mlékem, cukrem nebo sirupy? Dejte nám vědět, zajímá nás, co vám chutná :)